Verkamering niet te stuiten?

Wat is ‘verkamering’? Dit is het opsplitsen van gewone eengezinswoningen in meerdere kamers (met eventueel gemeenschappelijke ruimte) die verhuurd worden aan o.a. studenten en werkende jongeren. Voor speculanten is dit lucratief. Maar volgens de Leidse PvdA loopt het de spuigaten uit. Ze heeft dit onderwerp daarom al een tijd geleden op de politieke agenda gezet. De belangenvereniging heeft hier al meerdere keren contact over gehad met de PvdA omdat verkamering in het Haagwegkwartier veel voorkomt.

In het Leidsch Dagblad stond 8 februari een artikel over verkamering met de weinig hoopgevende titel ‘Verkamering is niet te stuiten’. Elwin Wolters, die als duo-raadslid dit onderwerp namens de PvdA behandelt kijkt reikhalzend uit naar maatregelen. Hij pleit er onder andere voor om voor de buurten Transvaal en het Haagwegkwartier helemaal een stop op het verkameren op te leggen.

Uit het artikel:
Als de betreffende huizen veilig zijn, goed worden onderhouden, de tuintjes worden bijgehouden, de bewoners niet tot diep in de nacht luidruchtig feesten en de fietsenkluwen de stoep niet blokkeert is het niet zo’n probleem. Maar uit de meldlijn die de PvdA instelde blijkt dat overlast eerder regel dan uitzondering is.

Vorig jaar werd in de raad afgesproken dat de gemeente de bouwtechnische staat en (brand)veiligheid van de betreffende panden gaat controleren. Maar een definitief voorstel hierover is er nog niet. De gemeente heeft laten weten dat er dit voorjaar een voorstel aankomt.

Wordt vervolgd dus!