Moskee

De Al Hijra-moskee is sinds circa 1982 gevestigd aan de Rembrandtstraat 10 in Leiden. De naam Al Hijra of Al Hidjra verwijst naar de migratie van Mohammed en zijn volgelingen van Mekka naar Medina in 622. Het huidige gebouw voldoet niet meer aan de moderne eisen en is te klein geworden voor de Marokkaanse geloofsgemeenschap. Ook ontbreekt het aan elke team-kopieparkeerruimte, zelfs voor fietsen is nauwelijks plaats.

Rembrandstraat 10
moskee-oudHet gebouw aan de Rembrandtstraat was van 1922 tot 1969 in gebruik als kerkgebouw van het Apostolisch Genootschap, dat wil zeggen eerst de Hersteld Apostolische Zendinggemeente in de Eenheid der Apostelen (HAZEA), en vanaf 1946 het Apostolisch Genootschap (AG). Vervolgens werd het gebruikt als antiekhal. Nadat een verzoek was gedaan om het gebouw ook te mogen gebruiken als café, cq. cultureel centrum, brak er in juli 1979 brand uit en werden de twee bovenste etages volledig verwoest. De benedenetage leed flinke waterschade. Enkele jaren later werd het pand geschikt gemaakt voor gebruik als moskee.

Nieuwe moskee
moskee-nieuwNa een lange maatschappelijke discussie heeft de gemeenteraad van Leiden op 26 januari 2012 ingestemd met een nieuw Bestemmingsplan Haagwegkwartier Noordwest en daarmee met nieuwbouw op de hoek van de Ter Haarkade met de Haagweg. De nieuwe moskee is ca 2500 vierkante meter groot, waarbij, zoals gebruikelijk bij grond die door de gemeente wordt verkocht voor maatschappelijke doeleinden, 40% ondersteunende detailhandel wordt toegestaan. Onder het nieuw te realiseren islamitische centrum is een halfverdiepte parkeergarage gerealiseerd met een overloopcapaciteit op het plein aan de voorzijde.

Adres: Ter Haarkade

Voorziening in Haagweg Noord